В България, предвид, че официалното вероизповедание е източноправославното, кремацията не е особено популярна. Въпреки това, съществува и някои хора я предпочитат. В нашата страна се извършва само кремация в София, тъй като там се намира и единствения крематориум. За да се осъществи е важно покойникът приживе да е дал своето съгласие. След смъртта му само преките родственици имат право да изпълнят неговото желание.

Но колко струва извършването на кремация в София?

Тъй като, както казахме, тази процедура не е особено популярна и се извършва само на едно място в страната, цената е по-висока от тази при погребението. Церемонията реално не се различава особено много, но пък са включени и допълнителни услуги и стоки. Освен урна, ще трябва да се закупи и ковчег, защото тялото се изгаря именно с него. Самата процедура по кремиране не е никак евтина. Само крематориумът ще поиска от вас сумата от 500 лева за извършване на процедурата. Отделно, както казахме, ще са нужни и други атрибути. Средната цена за кремация в София възлиза на около 1200-1500 лева в зависимост от броя на включените услуги.

Траурна агенция Бордо предлага минимален пакет за кремация на стойност 1040 лева. Услугите, които са включени в таз сума са: издаване на смъртен акт, урна, ковчег, издаване на 10 некролога, такса за крематориума, транспорт, товаро-разтоварна дейност, административна такса и др. Пълният набор от услуги, включени в тази цена може да видите на техния сайт.

Имайте предвид, че за да се извърши кремация се изискват няколко документа. Това са ккт за смърт, разрешение за кремация от лекар и декларация за съгласие за кремация от всички наследници по низходящ ред. Актът за смърт и разрешението за кремиране се издават от лекар. Личната карта на покойника също ще ви е необходима. Наследствената връзка в документацията трябва задължително да е потвърдена чрез удостоверение за наследници, което може да се издаде от кметството по район.

  • На дата: 29.03.2022 г.
  • В категория: Категория: Други статии
  • Коментари: 0
Нагоре